Ga terug naar de blogs pagina

Mijn zoektocht in voeding: van paleo naar vegan

Het was de lente van 2011 en de huisarts had mij kort daarvoor de diagnose ‘Prikkelbare Darm Syndroom’ gegegeven. Ik kampte al een tijdje met enorme buikpijn. Haar advies: extra vezels en pilletjes om de darmen te ontspannen.

Dat deed ik braaf, maar het werkte niet. Ik bleef enorme buikpijnen houden, waar ik haast wanhopig van werd.

Als een wonder

Niet lang daarna las ik het boek The Paleo Solution van Robb Wolf. Het voelde alsof ik eindelijk helder kon zien. Eten zoals de jager-verzamelaars, dat kon wel eens het antwoord op mijn klachten zijn.

Veel groenten, fruit, noten, zaden, eieren, vlees en vis. In mijn ogen was dit het meest gezonde eetpatroon wat er was. Mijn buikpijn verdween al snel, wat voor mij als een wonder voelde. Ik werd behoorlijk strikt en wilde anderen ook overtuigen; beginnen met een blog was daar het perfecte middel voor.

Toch bleef het daar niet bij.

Minder vlees, meer planten

Door de jaren heen merkte ik dat ik steeds minder inspiratie kreeg en me schuldig voelde als ik het niet kon volhouden. Ook begon ik me oncomfortabel te voelen over alle dierlijke producten in mijn eetpatroon en had ik nog steeds last van lichte acne.

Ik begon me daarom te verdiepen in plantaardige voeding. Ik houd wel van een uitdaging en besloot dit voorjaar (mei 2017) de proef op de som te nemen met een 30-dagen vegan challenge.

Ik had echt niet verwacht - als vleeseter die bijna bang was voor koolhydraten - dat ik me er zó goed bij zou voelen. Een rustigere huid, geen last van mijn darmen en een lichter gevoel. Ik at ook producten die niet binnen het paleo dieet passen, zoals granen en peulvruchten, maar dat was eigenlijk helemaal geen probleem.

Het hoeft niet perfect

Het paleo dieet is voor mij het begin geweest om bewuster te gaan nadenken over mijn eetpatroon. Het heeft me veel gebracht: onbewerkte voeding is voor mij heel normaal geworden, ik heb etiketten leren lezen en veel gelezen over gezonde voeding.

Maar het is ook belangrijk om te blijven nadenken over de keuzes die je dagelijks maakt.
Mijn eetpatroon is inmiddels een soort mengelmoesje van paleo en vegan: vooral veel groenten en fruit, aangevuld met wat noten, peulvruchten, granen en af en toe (biologische) dierlijke producten als kaas, boter, vlees en vis.

Nu ik echt een eigen weg heb gevonden in mijn voedingspatroon, voel ik me beter dan ooit.

Tijdens de Vrij van Veggie Food Fair geef ik een workshop over mijn zoektocht in voeding. Ik ga dan dieper in op mijn eetpatroon en geef je praktische tips om zelf mee aan de slag te gaan. Hopelijk tot dan!

Susan is blogger op MesaVerdeblog.nl en deelt daar sinds 2013 haar zoektocht naar een bewuster en leuker leven.

mijn zoektocht in voeding van paleo naar vegan